Cadouri personalizate pentru întreaga familie, cu livrare rapidă și confirmare telefonică!

Ghidul complet al botezului ortodox

Botezul reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui crestin si una dintre cele sapte sfinte taine ale bisericii ortodoxe. Nasii sunt cei cei au onoarea de a boteza bebelusul si, totodata, cei ce isi asuma o mare parte din pregatirea evenimentul. Alaturi de ei, parintii viitorului crestin trebuie sa se ocupe de organizarea botezului, eveniment ce include, de obicei si prima petrecere data in numele noului nascut.

checklist botez ortodox

Sunt foarte multe detalii de care trebuie sa tineti cont pentru a va bucura de o zi reusita si memorabilia si, in plus, exista nenumarate traditii si obiceiuri de care fiecare se simte mai mult sau mai putin legat. Tocmai de aceea am creat un ghid, speram noi complet, de organizare a botezului, in care vom detalia etapele acestuia, dar le vom si sumariza sub forma unui checklist pe care vi-l punem la dispozitie si pe care il puteti downloada la sfarsitul articolului, in format A4. Ulterior, il puteti printa si va puteti bifa fiecare actiune pe masura ce o puneti in practica. Asadar, acest articol cuprinde cele 10 etape ale organizarii botezului, urmate de o descriere amanuntita a rolului si a obligatiilor nasilor si parintilor in cadrul evenimentului, atat din perspectiva actiunilor practice necesare cat si din cea a traditiilor legate de organizarea botezului ortodox.

1. Alegerea bisericii si discutia cu preotul

Pentru inceput, trebuie sa decideti la ce biserica doriti sa aiba loc botezul. In cazul in care frecventati deja o anumita biserica sau aveti un preot duhovnic, alegerea va fi una naturala. In caz contrar, puteti tine cont de criterii precum proximitatea locatiei, disponibilitatea preotului sau modul de desfasurare al botezurilor in respectiva biserica. Exista cazuri in care au loc mai multe botezuri simultan, cu posibile neplaceri pentru unii parinti, precum faptul ca mai multi bebelusi pot fi scaldati in aceeasi apa, exista mai multi fotografi care pot surprinde imagini de la celelalte botezuri sau pur si simplu va fi mai aglomerat. Exista si posibilitatea ca botezurile sa fie organizate succesiv sau chiar ca in respectiva zi sa nu mai fie niciun alt botez. De asemenea, slujba botezului poate avea loc in cadrul Sfintei Liturghii obisnuite, sau separat, dupa finalizarea acesteia. Toate aceste detalii nu le puteti clarifica decat in urma discutiei cu preotul din respectiva biserica. 

Set cadou personalizat botez fata Set cadou personalizat botez baiat

2. Alegerea datei si orei botezului

Si in privinta datei si orei botezului vor fi mai multe criterii de care va trebui sa tineti cont. Unele din ele vor fi clarificate in urma discutiei cu preotul, mentionata deja la punctul anterior. Este vorba despre faptul ca, de obicei, preotii nu vor fi de acord ca botezul sa aiba loc in timpul zilelor de post sau a marilor sarbatori religioase. Data botezului va fi influentata, asadar, atat de disponibilitatea preotului si a bisericii, cat si de cea a restaurantului / localului la care veti dori sa organizati petrecerea de botez. Ora este si ea importanta si poate fi influentata atat de locatia majoritatii invitatilor (in aceeasi localitate cu cea in care va avea loc botezul sau intr-una diferita) precum si de structura pe varste a acestora (daca vor fi multi copii printre invitati, ar fi mai bine ca petrecerea sa inceapa si sa se termine mai devreme – in caz contrar, poate incepe si mai tarziu). Inclusiv distanta dintre biserica si local poate fi relevanta in cazul in care veti decide sa mergeti la restaurant imediat dupa slujba.

3. Alegerea nasilor

Daca multi dintre pasii pregatirii botezului se refera la organizarea acestuia, atunci cand ne gandim la alegerea nasilor trebuie sa tinem cont ca aceasta este o decizie pe termen lung si care poate (sau cel putin ar trebui) sa aiba o importanta deosebita si pe termen lung pentru viitorul crestin. Nasii vor fi parintii spirituali ai copilului si vor trebui sa-i fie alaturi intreaga viata, astfel incat e foarte important ca ei sa reprezinta un model si un exemplu de urmat pentru viitorul crestin. Uneori, nasii pot fi chiar nasii de botez ai parintilor, insa de cele mai multe ori ei vor fi ori nasii de cununie ai acestora ori alti prieteni apropiati, poate mai potriviti cu criteriile enuntate anterior. Ar fi foarte bine ca atunci cand veti avea discutia despre botez cu cei pe care ii veti alege ca nasi sa le explicati, cat mai detaliat si atributiile pe care urmeaza sa le aiba atat in cadrul evenimentului (gasiti mai jos lista cu ce trebuie sa faca nasii in cadrul botezului) cat si in viitorul copilului. Cu cat lucrurile vor fi mai clare de la bun inceput, cu atat veti putea evita eventuale neintelegeri ce apar, in majoritatea cazurilor, din lipsa unei comunicari directe si detaliate.

Set cadou personalizat familia nasilor Prosoape personalizate pentru nasi

4. Alegerea restaurantului

Alegerea locatiei in care se va desfasura petrecerea botezului va fi cu atat mai reusita cu cat va veti acorda mai mult timp pentru selectarea acesteia. Data nasterii bebelusului (vara, disponibilitatea restaurantelor este mult diminuata datorita organizarii de nunti) si numarul estimat de invitati (care va determina dimensiunea localului) vor influenta destul de mult lista scurta a restaurantelor, pe care va recomandam sa o faceti inainte de a lua decizia finala. Cu siguranta veti tine cont de recomandarile prietenilor, de website-urile restaurantelor si de review-urile online ale acestora - toate aceste criterii pot fi foarte utile si relevante in pre-selectarea unui numar de 3-4 locatii posibile. Dupa acest pas, insa, este foarte important sa vizitati personal fiecare dintre aceste restaurante, eventual sa degustati un meniu-test functie de care sa il stabiliti cu exactitate pe cel ce va fi servit la botez. In cazul in care printre invitati se numara si multe familii cu copii, ar fi bine sa tineti cont, in alegerea restaurantului si de facilitatile pe care acesta le pune la dispozitie pentru ca cei mici sa-si petreaca timpul intr-un mod placut, fara a se plictisi si lasandu-le adultilor suficient timp pentru a se relaxa si a discuta.

5. Lista de invitati

Dupa cum am mentionat deja la punctul 4 de mai sus, alegerea restaurantului / locatiei in care se va desfasura petrecerea de dupa botez va trebui sa tina cont de un numar (cel putin estimat) de invitati. Indata ce veti decide asupra spatiului in care va avea loc botezul si veti cunoaste toate caracteristicile si restrictiile acestuia, veti putea trece la alcatuirea efectiva a listei de invitati. Nu uitati sa-i intrebati si pe nasi daca doresc sa invite, la randul lor, cateva persoane apropiate la acest eveniment, in care nasii joaca, practic, cel mai important rol dupa cel principal, al viitorului crestin.

Invitatie botez rama personalizata Trusou botez personalizat

6. Pregatirea invitatiilor       

Acum, cand stiti deja biserica in care va avea loc botezul si data acestuia, cand ati ales restaurantul in care va avea loc petrecerea de botez si nasii care vor fi viitorii parinti spirituali ai bebelusului, aveti toate datele necesare pentru a trece la urmatorul pas, cel al conceperii / comandarii invitatiilor de botez. Exista numeroase oferte ale unor firme specializate in crearea invitatiilor de botez, care vor fi foarte bucuroase sa va ajute cu conceperea, editarea si printarea acestora. Pentru cei mai ocupati dintre Dvs, aceasta poate fi cea mai comoda varianta, chiar daca nu si cea mai ieftina. Pentru cei cu mai mult timp la dispozitie si, eventual, cu mai multa creativitate, exista si varianta in care sa concepeti chiar Dvs invitatiile de botez, sau cel putin sa stabiliti modul in care acestea sa arate si ce anume sa contina, urmand sa apelati la o firma de specialitate doar pentru editarea / printarea acestora. Si pentru ca traim, deja, in era internetului si a social-media, nu neglijati variantele electronice ale invitatiilor, pe care sa le puteti trimite (si) pe email, facebook, Whatsapp, etc.
       In ultimul timp, sunt tot mai intalnite botezurile cu o tematica specifica, care sa va reprezinte pe Dvs sau pe bebelus: blazonul / monograma familiei, un personaj / animal indragit, un semn zodiacal, etc. In acest caz, toate accesoriile botezului, incepand cu invitatiile si continuand cu marturiile, aranjamentele meselor, trusoul de botez, hainele bebelusului si terminand chiar si cu tortul de botez, toate vor trebui sa se raporteze la aceasta tema si sa aiba elemente comune cu aceasta.
      De obicei, invitatiile de botez se trimit cu minimum o luna inainte de data evenimentului, asadar luati-va timpul necesar conceperii acestora, pe baza sfaturilor noastre de mai sus.

 7. Pregatire & degustare meniu

Iata-ne intrati in linie dreapta, in aceasta etapa a organizarii botezului au mai ramas doar cateva saptamani pana la fericitul eveniment! Dupa cum am precizat deja la punctul 4, este momentul sa impletiti utilul cu placutul, sa va invitati nasii in oras si sa mergeti chiar la restaurantul in care va avea loc petrecerea de botez, pentru a testa meniul si a decide asupra unor eventuale modificari de ultim moment ale acestuia.
       In general, intreaga atmosfera a petrecerii de botez este una mai relaxata si mai putin formala decat in cazul celei prilejuite de organizarea unei nunti. In acest context, inclusiv definirea meniului de botez va poate lasa un grad mai mare de libertate. Puteti opta pentru un meniu similar cu cel al nuntilor, dar puteti la fel de bine sa alegeti si un meniu mai variat sau chiar si pe cel de tip bufet suedez. Indiferent de optiunea Dvs, nu uitati de meniurile de botez pentru copii! Cele mai multe petreceri de botez vor avea, printre invitati, grupuri mai mari sau mai mici de copii, cu preferinte mult diferite de cele ale adultilor. Si cum toti parintii stiu foarte bine ca o petrecere reusita este doar aceea in care si copii se simt bine, este foarte important sa le asigurati celor mici conditii optime pe toata durata botezului.
         Si pentru ca a venit vorba de cei mici, un ultim aspect al meniului care nu trebuie sub nicio forma neglijat si care, in fapt, se adreseaza in egala masura si celor mari, este reprezentat de tortul de botez. Acesta poate fi preparat, in general, de restaurantul in cadrul caruia va avea loc petrecerea de botez. Totusi, in cazul in care veti dori un tort mai deosebit, eventual personalizat in tema botezului, este posibil ca acesta sa nu poata fi pregatit in cadrul locatiei alese, ofertele restaurantelor in materie de torturi fiind, de obicei, destul de limitate. In aceasta situatie, va trebui sa apelati la o cofetarie independenta, caz in care este important sa va asigurati ca dati comanda din timp si ca tortul va fi gata exact in ziua in care veti avea nevoie de el. In plus, este foarte important ca tortul sa vina insotit de un certificat de conformitate (conditie obligatorie pentru a putea fi servit in cadrul unei locatii diferite de cea care l-a produs) si, nu in ultimul rand, ca restaurantul in cadrul caruia veti organiza petrecerea de botez sa va permita sa aduceti un tort din afara respectivei unitati (chiar si insotit de certificatul de conformitate).

8. Decoratii si accesorii pentru botez

Ca intotdeauna, atunci cand vine vorba de accesorii si decoratiuni, atentia la detalii reprezinta factorul cel mai important in alegerea acestora. Trusoul pentru biserica este, probabil, cel mai important accesoriu al botezului si trebuie sa fie frumos decorat, de preferat personalizat, prin broderie, cu numele micului crestin, data botezului si un design relevant (un ingeras, monograma bebelusului sau imaginea aleasa ca tema a botezului). Nasii vor trebui sa se ocupe de achizitia trusoului de botez (detalii mai jos, in sectiunea referitoare la rolul si obligatiile nasilor).

Trusou botez personalizat baiat Set accesorii botez personalizate

Lumanarea de botez este un alt accesoriu important al botezului, ea semnificand lumina ce va fi adusa in sufletul viitorului crestin. Lumanarea se decoreaza, de obicei, cu o funda albastra (in cazul baietilor ) sau roz / rosie (in cazul fetelor) sau cu o funda alba, care se preteaza atat pentru baietei cat si pentru fetite. Alegerea acestei culori va determina si alegerea unui alt accesoriu, cruciulitele de botez, care vor fi legate cu fundite de aceeasi culoare ca cea a fundei lumanarii. 

     Un alt accesoriu important este reprezentat de marturiile de botez. Ca si in cazul invitatiilor, exista o oferta bogata de marturii din care puteti alege, originalitatea, creativitatea si nu in ultimul rand bugetul pe care il aveti la dispozitie fiind factorii ce vor influenta selectarea celei mai potrivite variante. Pe ePersonalizat.ro va putem oferi marturii de botez sub forma unor servete de masa personalizate prin broderie cu numele sau monograma fiecarui invitat (avand, astfel si rolul cartonaselor de nume care ajuta la pozitionarea invitatiilor la mese) sau in tema botezului, caz in care si trusoul pentru biserica sau hainutele bebelusului pot fi personalizate intr-un mod unitar. In fine, un ultim accesoriu important este reprezentat de cutiuta in care va fi pusa suvita de par taiata de preot in timpul slujbei.

9. Foto - Video, DJ - Formatie

Am grupat in acelasi subcapitol doua servicii importante de care veti avea nevoie in timpul evenimentului: cel foto-video si cel muzical. Totusi, rolul lor va fi unul diferit in cadru botezului. Astfel, imortalizarea celor mai importante momente, in primul rand prin intermediul fotografiilor si, eventual, in format video, are un rol esential, intrucat va va ajuta sa pastrati intotdeauna amintiri extrem de frumoase. Este, deci, foarte important sa va asigurati ca cineva (un prieten sau un profesionist) isi va dedica timpul petrecut in ziua botezului pentru a surprinde, cu ajutorul aparatului de fotografiat / filmat cele mai frumoase secvente ale botezului, atat in cadrul ceremoniei religioase cat si in timpul petrecerii.
          Muzica are, la randul sau, un rol foarte important in cadrul petrecerii de botez. Daca restaurantul pe care l-ati ales pune deja la dispozitie o formatie sau un DJ, e posibil ca acest punct de pe lista organizarii botezului sa fie deja bifat. In caz contrar, va trebui sa selectati chiar Dvs mai intai modalitatea preferata (DJ – muzica inregistrata, dar foarte variata, usor de selectat si cu o calitate a sunetului foarte buna sau formatie – muzica live, posibilitatea interpretilor de a intretine atmosfera) si apoi persoanele care vor indeplini efectiv sarcina de DJ sau muzicieni. Exista mai multe agentii care va pun la dispozitie pachete ce includ toate aceste servicii (foto, video, DJ sau formatie), caz in care si pretul total poate fi mai mic decat in cazul angajarii fiecarui prestator in parte.
         Si pentru ca a venit vorba de pachete de servicii, puteti include aici si un magician sau animator care sa ii distreze pe cei mici. Este, de obicei, un aspect important si demn de a fi luat in considerare, mai ales cand lista de invitati include un numar destul de mare de copilasi.

10. Aspecte logistice: transport, cazare

De multe ori, lista de invitati include si persoane apropiate sufleteste, dar care locuiesc in alte localitati. In cazul lor, efortul de a participa la botez va fi considerabil mai mare si este indicat sa va ganditi la varianta optima de a organiza transportul acestora la destinatie si, eventual, de a le asigura si cazarea pentru una sau doua nopti. In plus, chiar si invitatii din aceeasi localitate vor aprecia, de cele mai multe ori, daca vor avea la dispozitie o modalitate de transport catre biserica si restaurant si mai ales pe ruta de intoarcere catre casa, fapt ce le va permite sa nu aiba restrictii in privinta consumului meniului servit in cadrul restaurantului si aici ne referim in special la meniul de bauturi. Solutiile constau in rezervarea a catorva camere la un hotel din proximitate si inchirierea unui microbuz.

Rolul si indatoririle Nasilor

Pentru aceia dintre Dvs care nu au mai fost nasi sau care au avut deja aceasta experienta, dar doresc sa o indeplieasca cu si mai multa dedicatie cu urmatoarea ocazie, am pregatit o lista cu indatoririle nasilor, bazate pe traditii ce se refera atat la ceremonialul botezului cat si la obiceiurile ce-i urmeaza acestuia, in special in ziua ulterioara fericitului eveniment. Facem mentiunea ca traditiile difera inclusiv de la o regiune la alta a tarii, astfel ca indatoririle de mai jos nu reprezinta o lista obligatorie si nici exhaustiva.
        Nasii trebuie sa suporte cea mai mare parte a costurilor legate de ceremonialul religios al botezului. Astfel, nasii (de obicei nasa) vor trebui sa cumpere:

  • trusoul de botez. Acesta va contine, obligatoriu, un prosop mai mare, in care va fi impaturit copilul la iesirea din cristelnita, de preferat cu capison / triunghi (pentru a sterge copilul mai usor pe cap si a-l proteja mai bine pana la momentul imbracarii), o panza pentru mir (crasma), fasa pentru mir, o sticluta cu ulei, precum si un prosop si un sapun, necesare preotului. Prosopul bebelusului si panza (crasma) pot fi personalizate prin broderie cu numele bebelusului, data botezului si o imagine relevanta (un ingeras, o coroana, o monograma sau o alta imagine reprezentativa pentru tema botezului, daca este cazul). Pe langa aceste componente, trusoul mai poate contine diverse alte accesorii necesare bebelusului (o bavetica, un portbebe, o paturica). Un aspect care nu trebuie neglijat este cel al ambalarii trusoului. Exista diverse cutii-cadou in care toate componentele trusoului pot fi transportate si prezentate la biserica, iar pentru cei mai atenti la detalii, exista cutii speciale pentru trusoul de botez, ce pot fi la randul lor personalizate in acelasi mod precum trusoul.
Trusou baieti personalizat King Trusou personalizat cu datele de nastere
  • hainute noi pentru bebelus, de preferat albe, incepand cu un body ce poate fi si el personalizat, continuand cu o rochita sau un costumas si incheind cu o caciulita (de asemenea personalizata) si botosei (incaltamite). 
  • lumanarea personalizata si cruciulitele de botez, decorate toate cu fundite de aceeasi culoare. Nasa va fi cea responsabila cu aceste doua accesorii, de la cumpararea acestora si pana la tinerea lumanarii si prinderea in pieptul invitatilor a cruciulitelor de botez. Pentru cruciulite, este indicat pentru nasa sa aiba si un mic cosulet, care sa o ajute la momentul prinderii lor si care sa fie si un accesoriu elegant. Dupa slujba, nasa (eventual cu ajutorul mamei) poate servi invitatii cu bomboane (dar bomboanele vor fi aduse de parinti).
  • taxa aferenta ceremonialului religios 
Lumanare personalizata Set botez jucarie plus si prosop gluga personalizat

Tot nasii vor aduce la biserica ulei si vin (folosite la mirungere si impartasanie) si ii vor cumpara bebelusului un cadou, de obicei cercei pentru fetite sau un lantisor pentru baietei (cu varianta oferirii unei sume de bani). De asemenea, este indicat ca nasii sa-i ofere bebelusului si o icoana sau o iconita, ce va fi sfintita de catre preot (noi va sugeram icoana brodata cu Maica Domnului si Pruncul). In fine, la petrecerea de botez, este de asteptat ca nasii sa faca un dar mai consistent copilului, in bani sau obiecte.

Icoana brodata Set cadou bebe body prosop si caciulita personalizate

Baita de a doua zi o va avea (din nou) pe nasa in rolul principal. Aceasta trebuie sa vina la proaspatul crestin avand la ea un prosop (eventual personalizat), ulei si sampon pentru bebelus, o paturica (si ea poate fi personalizata) si un nou costumas, de obicei o pijamaluta, tinand cont ca dupa baita bebelusul va adormi. Baita de mir va fi facuta intr-o copaita in care nasa (sau mamica) vor pune diverse obiecte, de la petale de trandafiri la bani de aur sau argint, de la uleiuri frumos mirositoare la o lingurita de miere, ardei iute, lapte dulce, orez sau orice altceva ce poate fi de bun augur pentru copil. Nasa va unge bebelusul cu mir (ulei sfintit de la biserica), iar baita va avea loc avand alaturi lumanarea de la botez, ce va fi aprinsa, in timp ce fasa va trebui sa fie si ea pusa in cadita. Dupa incheierea baitei urmeaza poate cea mai grea parte, mai ales pentru cei ce locuiesc la bloc: apa trebuie aruncata langa un copac, asadar copaita trebuie transportata in afara casei. Fasa se va recupera si se va pune la uscat, la oglinda.

Rolul si indatoririle Parintilor

In zilele botezului, parintii joaca, oarecum, un rol mai putin important decat cel al nasilor. In primul rand, parintii vor trebui sa aibe grija sa ia cu ei, la biserica, certificatul de nastere al bebelusului. In al doilea rand, vor trebui sa cumpere niste cadouri frumoase pentru nasi (noi va recomandam niste halate de baie sau prosoape personalizate).

Halate personalizate familie Prosoape personalizate bleumarin si rosu inchis

Pentru a doua zi, exista uneori obiceiul ca mama sa spele nasa dupa baita (astfel ca va avea nevoie de un prosop si un sapun) si sa-i ofere inca un prosop celei ce-i va da copilul (de obicei tot nasa, dar poate fi si moasa). Un alt accesoriu important ce intra in atributiile mamei este cutiuta in care se va pune o suvita de par, taiata de preot in timpul slujbei. Tot in aceasta cutiuta se pot pune si alte mici obiecte introduse, in prealabil, in cadita in care are loc baita de a doua zi. 

Jucarii personalizate Papusele personalizate

Speram ca acest ghid de organizare a botezului ortodox sa va ajute in pregatirea cat mai detaliata si mai linistita a botezului bebelusului Dvs. Noi, cei de la ePersonalizat.ro, va stam oricand la dispozitie cu trusouri de botez personalizate, cutii pentru trusou, hainute si accesorii (body, paturici, bavetele, caciulite) pentru bebebelusi, toate personalizate. De asemenea, daca sunteti in cautarea unor cadouri personalizate pentru nasi sau fini, va sugeram un set de halate de baie sau un set de prosoape, personalizate cu numele nasilor si un design relevant, sau cu blazonul / monograma familiei. Nu uitati sa downloadati ghidul botezului, in format A4. Printati-l si bifati, unul cate unul, toate punctele importante. Si, daca doriti, distribuiti acest ghid si prietenilor Dvs. Cu siguranta le va fi util, acum sau in viitor!