Am auzit pentru prima data de laptele roz al hipopotamilor atunci cand baietelul nostru a primit cadou un joc foarte interesant si educativ, Globe Whizz. Pe una din cartile de joc (dintre cele mai simple, cu care castigi un singur punct) exista afirmatia “Laptele de hipopotam e roz“, iar raspunsul trebuia ales dintre variantele „Adevarat“ sau „Fals“. Evident ca am ales varianta „Fals“, dar mare mi-a fost surpriza sa citesc, pe verso, ca varianta corecta de raspuns era „Adevarat“. 

Laptele de hipopotam nu e roz

Fiind foarte intrigata, am cautat pe Google, dar toate rezultatele in limba romana (cel putin cele de pe primele pagini ale Google) confirma afirmatia, nenumarate site-uri si articole vorbind despre incredibila curiozitate a laptelui de hipopotam, care este roz! Ei bine, dupa o documentatie de-a dreptul academica, ma bucur ca pot corecta aceasta greseala: doamnelor si domnilor, dragi copii, laptele de hipopotam NU este roz! Toate explicatiile, mai jos!

Cadouri personalizate

Informatia despre culoarea roz a laptelui de hipopotam s-a raspandit pe internet in ultimii ani dupa ce, in 2013, cei de la National Geographic au scris despre acest lucru pe paginile lor de Facebook si Twitter. Confuzia vine din faptul ca hipopotamii nu au glande sudoripare (glandele responsabile cu transpiratia), in schimb au alte glande, producatoare de mucus, care elibereaza o secretie uleioasa de culoare...roz! Aceasta reprezinta un amestec de aciduri sudorice care joaca un rol foarte important in sanatatea hipopotamilor, asigurandu-le protectia solara necesara pielii lor sensibile si avand puternice proprietati antibiotice, cu rol antibacterian, ceea ce le permite hipopotamilor sa intre in ape nu tocmai curate cu un risc minim de a capata infectii. 

Revenind la „legenda” laptelui roz, secretia pomenita mai sus este, in mod normal, incolora, asemenea transpiratiei umane, dar in lumina soarelui, capata o culoare rosie-portocalie care, in cazul in care se amesteca, intamplator, cu laptele, ii poate da acestuia un aspect rozaliu. Acest lucru este posibil, nu insa si foarte probabil si in orice caz foarte greu de verificat, intrucat puii de hipopotami sunt foarte eficienti atunci cand sug, nelasand sa se risipeasca niciun strop de lapte si strangand ugerul mamei atat de bine, incat se pot hrani chiar si sub apa!

Cadouri personalizate

Asadar, culoarea roz a laptelui de hipopotam este doar un mit! In realitatea, laptele hipopotamilor are o culoare obisnuita, alba. Acest lucru este confirmat, indirect, inclusiv de cei de la National Geographic, care nu mentioneaza absolut nimic despre culoarea roz a laptelui de hipopotam pe pagina oficiala dedicata hipopotamilor, nici macar pe cea adresata copiilor. 

Singurul animal al carui lapte nu este alb, ci albastru, este cel al femelei bantha. Daca nu ati auzit niciodata de acest animal, nu trebuie sa va faceti nio grija in privinta culturii generale in materie de animale ci, cel mult, in privinta cunostintelor legate de seria de filme Star Wars. Acolo, bantha reprezentau o specie de mamifere paroase ce traiau in desertul planetei Tatooine, iar laptele lor albastru era baut atat proaspat, cat si sub forma de iaurt, unt si chiar inghetata! Foarte interesant!

Pe ePersonalizat.ro va putem pune la dispozitie mii de designuri de broderie cu care puteti personaliza produsele noastre in (aproape) orice mod va doriti. Din pacate, colectia noastra nu include nicio bantha, insa hipopotami veti gasi cu siguranta! Cei din imagine reprezinta doar cateva exemple si sunt foarte potriviti pentru a personaliza prosoape, halate de baie, paturici, rucsace sau alte cadouri!

Hipopotam plus personalizat