Cadouri personalizate pentru întreaga familie, cu livrare rapidă și confirmare telefonică!

Analiza: cum sunt finantate televiziunile publice din Europa

In contextul intensificarii discutiilor legate de intrarea in insolventa a TVR, ePersonalizat.ro va pune la dispozitie o analiza detaliata a modului in care sunt finantate televiziunile (si radiourile) publice in alte state din Europa.

Grafic taxa tv

Metode de finantare si de plata

Aproximativ doua treimi din statele europene isi finanteaza televiziunile publice prin intermediul unor taxe TV explicite sau indirecte (incluse, de exemplu, in factura pentru electricitate, asa cum este cazul si in Romania).  Aceasta practica este mai putin intalnita in Asia si Africa, unde mai putin de jumatate din televiziunile publice beneficiaza de finantare directa din partea populatiei, in timp ce in Statele Unite ale Americii sau in Canada nu exista nicio astfel de taxa. 

In privinta modelelor de finantare, in majoritatea tarilor care aplica o taxa TV, veniturile televiziunilor publice sunt completate de banii obtinuti prin difuzarea de publicitate. Totusi, in tari precum Marea Britanie, Danemarca, Suedia sau Norvegia, taxa TV reprezinta singura sursa de venit a televiziunilor publice. 

Notiunea de „taxa TV” difera, de asemenea, de la o tara la alta. In majoritatea statelor, ea se refera atat la finantarea televiziunii, cat si a radioului public. In alte tari, precum Austria, exista doua taxe distincte, una „TV” si alta „radio”, in timp ce in alte cazuri, chiar daca se plateste o taxa, aceasta finanteaza doar televiziunea, nu si radioul, care poate fi receptionat gratuit (un exemplu fiind Belgia, regiunea valona). 

Taxa TV este, in general, obligatorie pentru toate gospodariile in tarile in care este aplicata, iar exceptarile de la plata acesteia s-au redus tot mai mult in ultimii ani, cand internetul si dispozitivele conectate la acestea au inceput sa permita receptia canalelor TV chiar si in lipsa unui televizor. Includerea taxei TV in factura de electricitate a aparut, astfel, ca o necesitate de a diminua procentul celor care evitau plata acesteia si care este estimat la 10% la nivel european, dar ajunge chiar si pana la 65% (in Polonia). Tot mai multe tari au inceput sa adopte aceasta metoda, folosita si in tara noastra, cel mai recent caz fiind cel al Italiei, unde includerea taxei TV in factura de electricitate este o noutate a anului 2016.

Tari europene fara taxa TV

Exista mai multe tari care nu au aplicat niciodata o taxa TV: Spania, Luxembourg, Estonia, Andora, Monaco si Liechtenstein. In ultimii ani, lor li s-au alaturat si alte state, care au avut in trecut o astfel de taxa, dar care au eliminat-o. Este cazul Finlandei, Ungariei, Olandei, Portugaliei, Ciprului sau Belgiei (regiunea flamanda). Trebuie spus ca inexistenta unei taxe TV nu inseamna ca televiziunile publice din aceste tari sunt capabile sa se autosustina din punct de vedere financiar. Diferenta consta doar in faptul ca veniturile colectate sub forma unei taxe sunt, in general, inlocuite cu subventii directe acordate de la bugetul de stat.

Polonia – probleme cu gestionarea colectarii taxei TV

In Polonia, taxa TV anuala este de aproximativ 48 Euro, ce pot fi platiti si lunar sau trimestrial, caz in care se aplica, insa, un cost suplimentar de 10%. Taxa este distribuita in proportie de 60% catre televiziunea publica poloneza, in timp ce radioul national primeste 40% din sumele colectate. Pentru cei ce nu detin un televizor, dar folosesc un radio, costul anual este de aproximativ 14 Euro, iar polonezii care au trecut de varste de 75 de ani sunt scutiti de plata taxei. In schimbul taxei, telexpecatorii se pot bucura de programe TV neintrerupte de pauze publicitare, acestea putand fi, insa, difuzate intre emisiuni. Taxa se aplica fiecarei gospodarii, indiferent de numarul de receptoare TV / radio existente in cadrul acesteia, insa firmele trebuie sa plateasca pentru fiecare dispozitiv detinut. 

Taxa TV din Polonia se bazeaza pe onestitatea cetatenilor, care trebuie sa se inregistreze in vederea platii, in conditiile in care nu exista penalitati concrete in cazul nedeclararii detinerii unui televizor sau radio. In plus, inspectorii indreptatiti sa verifice existenta aparatelor in interiorul locuintelor (de obicei postasii, intrucat taxa este colectata si gestionata de catre posta din Polonia) nu au dreptul de a intra in case fara acceptul proprietarilor. In aceste conditii, se estimeaza ca aproximativ doua treimi dintre polonezi evita plata taxei TV, fapt care a dus la o reanalizare a intregului concept al finantarii televiziunii publice in Polonia, care este inca in desfasurare. 

Germania – taxa platita chiar si cand nu exista un televizor in locuinta

Cu exceptia celor ce beneficiaza doar de venitul minim garantat, toti germanii trebuie sa plateasca taxa TV in valoare de 216 Euro anual, indiferent daca detin sau nu un televizor in locuinta. Regula se aplica din anul 2013 si a generat foarte multe discutii si chiar procese intentate de catre cei ce s-au simtit lezati de schimbarea survenita, intrucat, pana in 2012, cei care declarau ca nu detin un televizor erau scutiti de la plata taxei. 

Colectarea taxei duce la constituirea unui buget anual de aproape 8 miliarde de Euro, folosite pentru finantarea televiziunii ZDF, a radioului public german, a retelei de televiziuni ARD (10 televiziuni nationale, 10 regionale si 2 internationale: Arte si 3sat) precum si a altor 61 de radiouri (58 regionale si 3 nationale). In plus, tot prin colectarea taxei TV sunt finantate si cele 14 autoritati regionale de reglementare a continutului audiovizual. Trebuie precizat ca in cazul Deutsche Welle, canalul media german cu emisie internationala, finantarea este asigurata integral de catre guvernul federal, chiar daca multe dintre emisiunile acestuia sunt preluate de la ARD. 

Italia – taxa diminuata, dar generalizata

Pana anul acesta, taxa TV din Italia a fost de 114 Euro pe an, insa guvernul lui Matteo Renzi a decis reducerea acesteia la 100 Euro in 2016 (si 95 Euro in 2017), in acelasi timp cu includerea acestor noi valori in factura de electricitate, in incercarea de a diminua procentul celor ce se eschivau de la plata taxei. Taxa este folosita pentru intreaga retea de televiziuni si radiouri RAI. 

Romania – cea mai mica taxa TV din Uniunea Europeana

Cu o taxa TV de doar 11 Euro anual, Romania aplica cea mai mica taxa TV dintre tarile UE care au impus o astfel de taxa. Intrarea in insolventa a TVR tine, insa, de un intreg context si de multe probleme acumulate in anii din urma. Ramane de vazut daca va putea fi, totusi, evitata sau, in cazul in care se va intampla, daca insolventa va reprezenta solutia de salvare, pe termen lung, a televiziunii publice a Romaniei. 

Noi, pe ePersonalizat.ro nu va oferim sugestii in privinta alegerii televiziunii potrivite, in general nu prea avem timp sa ne uitam la televizor! In schimb va propunem diverse cadouri personalizate sau accesorii ce pot fi utile atat in casa, cat si in calatorii, in special halate de baie personalizate si prosoape personalizate prin broderie. Va invitam sa aruncati o privire pe site-ul nostru, unde veti gasi cadouri potrivite pentru toate varstele si toate ocaziile!

Halate personalizate pentru parinti si copii halate personalizate coroane
halate pentru nasi prosoape personalizate familie
Set halate si prosoape personalizate Halat baie barbati bleumarin